سورتینگ یعنی مرتب کردن، یکدست کردن، تفکیک و دسته بندی اقلام یک محصول به روش سیستماتیک. سورتر یا دستگاه سورتینگ برای جدا کردن انواع محصولات غذایی و کشاورزی به روشهای از پیش تعیینشده استفاده میشوند.ماشینهای سورتینگ برای آسانتر کردن کارهای روزمره و رایج طراحی شدهاند و تکنیکهای کاربری آنها میتواند کالر سورتر، سورتینگ اپتیکال یا نوری، سورتینگ دیجیتال، سورتینگ سنسوری، سورتینگ مغناطیسی و موارد دیگر باشد. این دستگاهها که به آن سورتر می گویند، محصول هدف را بر اساس رنگ، ویژگیهای ساختاری، وزن، اندازه، ترکیب شیمیایی، شکل و غیره به صورت خودکار مرتبسازی میکنند.
سورتر چیست؟
عملکردهای انجام شده توسط ماشین آلات سورت می تواند بازرسی، تراز کردن، تفکیک، حذف و جمع آوری، باشد که در فرآیند کلی فرآوری را تسریع می بخشد. سورترها در صنایع بسته بندی، فرآوری مواد غذایی و کشاورزی، معدن، بازیافت، مدیریت ضایعات، صنایع شیمیایی و صنعت پلاستیک استفاده می شوند. مهمترین نوع این سورترها، سورتر کشاورزی و از این دسته نیز سورتر برنج و سورتر خشکبار هستند.
مزایای سورتینگ
افزایش ظرفیت تولید کالاهای مصرفی و نظارت همزمان بر محصولات تولیدی، دلیل اصلی برای استفاده از دستگاه سورتینگ در صنایع مختلف است. این دستگاهها فرایند تفکیک و افزایش کیفی محصولات را که عموما به صورت دستی و سنتی انجام می شد در مدت زمان کمتر، با دقت بسیار بالاتر و هزینه کمتر انجام می دهند.
کالرسورتر چیست؟
به سورترهای بسیار پیشرفتهایی که محصول را بر اساس رنگ آن (با استفاده از تکنولوژی پردازش تصویر) مرتب و تفکیک کنند کالرسورتر یا سورتر رنگ می گویند. فناوری دستگاه کالرسورتر می تواند مبتنی بر دوربین، اشعه ایکس، لیزر و تصویربرداری فوق طیفی باشد. ماشینهای سورتینگ در صنعت مواد غذایی ادغام فناوریهای سورت مکانیکی و نوری هستند.
انواع کالرسورتر:
کالرسورترها بر اساس ظرفیتها و نوع محصول هدف انواع مختلفی دارند. برای مثال کالر سورترهای یک تا ده کاناله وجود دارند. نوع دیگر تقسیم بندی بر اساس محصول هدف می باشد؛ مانند سورتر برنج، سورتر خشکبار، سورتر حبوبات، سورتر چای و غیره.

کاربرد سورتر در صنایع
سورتر ها در صنایع مختلف کاربرد دارنند. با پیشرفت ماشین های سورت تمایل برای استفاده از این دستگاه ها در کارخانجات بیشتر شده است. موارد استفاده جدا کننده های مکانیکی در بسته بندی و پاک کردن :
1. چای
2. ماهی، مرغ، گوشت
3. میوه ها مانند سیب، خیار و دیگر محصولات کشاورزی
4. خشکبار مانند: پسته، برنج